Mrkvový máz
Uvaříme mrkev doměkka, necháme vychladnout a vidličkou rozmačkáme. V hrnci rozehřejeme med, mrkev osmahneme, přidáme strouhanku, červené víno a vaříme, až není cítit strouhanka. Dle hustoty přidáme víno nebo strouhanku. Dochutíme bílým pepřem, drceným hřebíčkem a zázvorem.
Jablečno-zázvorová omáčka
Jablka uvaříme doměkka s bílým vínem, skořicí a trochou vody. Po změknutí rozmixujeme či jen rozmačkáme. Vypneme, přidáme med a zázvor dle chuti.
Domácí hořčice
Hořčičné semínka rozmixujeme v mixéru s olejem a vodou do požadované hustoty. Pro barvu přidáme kurkumu. Dochutíme octem, solí a cukrem dle našeho mlsného jazýčku.
Pozor je ostrá.
Povidlová omáčka
- Povidla,
- sušené švestky,
- hřebíček,
- skořice,
- dle potřeby med,
- smetana.
Povaříme povidla s vodou, kořením a švestkami na požadovanou hustotu. Když je potřeba dosladíme medem a na závěr zjemníme smetanou.
Hrách na roštu pečený
- Uvařený zelený hrách,
- vejce,
- tymián,
- česnek,
- sůl,
- hrubá mouka.
Do uvařeného hrachu přidáme všechny ingredience. S moukou opatrně. Dáme ji jen tolik, aby šly dělat placičky. Čím více mouky, tím jsou tužší. Potřeme placičky vejcem a smažíme.
Hrachové kuličky
Vařený žlutý hrách propasírujeme přes sítko, přidáme med a hrubou mouku. Zabalíme do směsi rozinku a smažíme rychle na oleji. Obalujeme v moučkovém cukru.
Pozor – velmi pracné a dlouhé. Kulička by měla být velká jak rozinka.
Vepřové na jablkách
Pro 12 osob
- 1,5 kg vepřového masa,
- 1,5 kg jablek,
- 0,5 kg cibule,
- muškátový květ, oříšek,
- sůl, bílý pepř,
- smetana.
Na cibulce osmahneme maso, přidáme na kostky nakrájené jablko i se slupkou, osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ, podlijeme vodou a vaříme doměkka. Jablka nám po rozvaření pokrm zahustí. Přidáme muškátový oříšek, smetanu a chvíli povaříme. Když je to moc řídké, přidáme strouhaný chléb.
Perníčky
- 650 g hladké mouky,
- 250 g mletého cukru,
- 100 g medu,
- 50 g másla,
- 4 vejce,
- 2 lžičky koření,
- (anýz, tymián, badyán,skořice, hřebíček),
- 2 lžičky sody.
Ihned bez odležení vykrajuji a peču. Po vytažení z trouby potřeme vejcem. Jsou ihned měkké.
Domácí chléb
- 1 kg hladké mouky,
- (nebo ½ celozrnné, žitné – dle chuti),
- 60 g kvasnic,
- 600 ml vlažné vody,
- 3 lžičky soli,
- 2 lžičky octa,
- kmín, semínka…..
Z 200 ml, kvasnic, lžičky cukru, lžíce mouky uděláme kvásek a necháme vzejít. Poté smícháme všechny přísady a necháme v míse vykynout cca 1 hod. Poté promícháme a dáme kynout do ošatky (dva malé bochníky nebo jeden velký chléb). Troubu dáme na plno a poté vložíme chléb. Pečeme naplno 20 min, poté ztlumíme na polovinu a zároveň chléb potřeme vodou. Pečeme 30 min, po vypnutí necháme 10 min v zavřené troubě.
Hrachová pomazánka
- Žlutý hrách,
- bobkový list,
- nové koření,
- tymián,
- smažená cibulka,
- sůl.
Uvaříme žlutý hrách s bobkovým listem a novým kořením doměkka. Nesmí být úplně řídký. Po mírném vychladnutí přidáme sůl, smaženou cibulku a tymián, rozmixujeme.
Šišky z bílé mouky
Z mouky mléka a vajec uděláme hustší těsto než na palačinky. Přidáme strouhanku, aby po nabrání lžičkou těsto drželo tvar.
Přidáme:
- Pokrájené rozinky,
- petrželku, libeček, šalvěj – stejný poměr,
- bílý pepř,
- sůl,
- kurkumu,
- trochu skořice,
- muškátový květ,
- zázvor.
Necháme 20 min odležet. Dvěma lžičkami nabíráme bobečky a zprudka smažíme na oleji. Lepší je menší rendlík než pánvička.
Dobrou chuť!