Středověké recepty

Mrkvový máz
Uvaříme mrkev doměkka, necháme vychladnout a vidličkou rozmačkáme. V hrnci rozehřejeme med, mrkev osmahneme, přidáme strouhanku, červené víno a vaříme, až není cítit strouhanka. Dle hustoty přidáme víno nebo strouhanku. Dochutíme bílým pepřem, drceným hřebíčkem a zázvorem.

Jablečno-zázvorová omáčka
Jablka uvaříme doměkka s bílým vínem, skořicí a trochou vody. Po změknutí rozmixujeme či jen rozmačkáme. Vypneme, přidáme med a zázvor dle chuti.

Domácí hořčice
Hořčičné semínka rozmixujeme v mixéru s olejem a vodou do požadované hustoty.  Pro barvu přidáme kurkumu. Dochutíme octem, solí a cukrem dle našeho mlsného jazýčku.

Pozor je ostrá.

Povidlová omáčka

  • Povidla,
  • sušené švestky,
  • hřebíček,
  • skořice,
  • dle potřeby med,
  • smetana.

Povaříme povidla s vodou, kořením a švestkami na požadovanou hustotu. Když je potřeba dosladíme medem a na závěr zjemníme smetanou.

Hrách na roštu pečený

  • Uvařený zelený hrách,
  • vejce,
  • tymián,
  • česnek,
  • sůl,
  • hrubá mouka.

Do uvařeného hrachu přidáme všechny ingredience. S moukou opatrně. Dáme ji jen tolik, aby šly dělat placičky. Čím více mouky, tím jsou tužší. Potřeme placičky vejcem a smažíme.

Hrachové kuličky
Vařený žlutý hrách propasírujeme přes sítko, přidáme med a hrubou mouku.  Zabalíme do směsi rozinku a smažíme rychle na oleji. Obalujeme v moučkovém cukru.

Pozor  – velmi pracné a dlouhé. Kulička by měla být velká jak rozinka.

Vepřové na jablkách
Pro 12 osob

  • 1,5 kg vepřového masa,
  • 1,5 kg jablek,
  • 0,5 kg cibule,
  • muškátový květ, oříšek,
  • sůl, bílý pepř,
  • smetana.

Na cibulce osmahneme maso, přidáme na kostky nakrájené jablko i se slupkou, osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ, podlijeme vodou a vaříme doměkka. Jablka nám po rozvaření pokrm zahustí. Přidáme muškátový oříšek, smetanu a chvíli povaříme. Když je to moc řídké, přidáme strouhaný chléb.

Perníčky

  • 650 g hladké mouky,
  • 250 g mletého cukru,
  • 100 g medu,
  • 50   g másla,
  • 4 vejce,
  • 2 lžičky koření,
  • (anýz, tymián, badyán,skořice, hřebíček),
  • 2 lžičky sody.

Ihned bez odležení vykrajuji a peču. Po vytažení z trouby potřeme vejcem. Jsou ihned měkké.

Domácí chléb

  • 1 kg hladké mouky,
  • (nebo ½ celozrnné, žitné – dle chuti),
  • 60 g kvasnic,
  • 600 ml vlažné vody,
  • 3 lžičky soli,
  • 2 lžičky octa,
  • kmín, semínka…..

Z 200 ml, kvasnic, lžičky cukru, lžíce mouky uděláme kvásek a necháme vzejít. Poté smícháme všechny přísady a necháme v míse vykynout cca 1 hod. Poté promícháme a dáme kynout do ošatky (dva malé bochníky nebo jeden velký chléb). Troubu dáme na plno a poté vložíme chléb. Pečeme naplno 20 min, poté ztlumíme na polovinu a zároveň chléb potřeme vodou. Pečeme 30 min, po vypnutí necháme 10 min v zavřené troubě.

Hrachová pomazánka

  • Žlutý hrách,
  • bobkový list,
  • nové koření,
  • tymián,
  • smažená cibulka,
  • sůl.

Uvaříme žlutý hrách s bobkovým listem a novým kořením doměkka. Nesmí být úplně řídký. Po mírném vychladnutí přidáme sůl, smaženou cibulku a tymián, rozmixujeme.

Šišky z bílé mouky
Z mouky mléka a vajec uděláme hustší těsto než na palačinky. Přidáme strouhanku, aby po nabrání lžičkou těsto drželo tvar.

Přidáme:

  • Pokrájené rozinky,
  • petrželku, libeček, šalvěj – stejný poměr,
  • bílý pepř,
  • sůl,
  • kurkumu,
  • trochu skořice,
  • muškátový květ,
  • zázvor.

Necháme 20 min odležet. Dvěma lžičkami nabíráme bobečky a zprudka smažíme na oleji. Lepší je menší rendlík než pánvička.

 

Dobrou chuť!